Margarin

publicerat i Allmänt;
Det är mycket diskussioner i media just nu om margarinet och dess innehåll. När man läser hur det tillverkas och vad det innehåller så är det så att jag mår illa! Läs här hur det går till. Hur kan man få lov att sälja detta?
Många är medvetna om innehållet men bryr sig inte och det är ju var och ens val, men de som inte är så "insatta" blir grundlurade hela tiden. 
Så här skrev Pär Hägred i Expressen igår;
Det är som förgjort. Nu blir det inga köttbullar på Ikea längre. Och mellangrabben får absolut inte göra ett snabbstopp mellan träningspassen för några välbehövliga kalorier hos Sibylla. Synd eftersom det är så billigt och familjevänligt. Jag menar, vem vill utsätta sin familj för dödsfarligt fett? Inte svårt att svara på. Men staten vägrar att förbjuda smörjan. I tron att den ska försvinna av sig själv. Visst, en fin tanke och allt det där, men de har fel, tycker jag. Självsanering funkar inte. Är livsmedelsverket köpt av fettindustrin?
Varje gång ämnet kommer på tapeten igen så ploppar det upp någon yrvaken tillverkare som befunnit sig på en annan planet när resten av befolkning pratat transfetter. Nu ursvenska institutioner som Sibylla och Ikea. Vem kunde tro att det? Det handlar inte direkt om världens mest svårlösta problem. Men det handlar om pengar - så länge ljuset är släckt kör de cyniska snåljåparna på som om inget har hänt och tjänar någon extra liten krona på ett billigt fett. Någon har räknat ut att det kostar en ynka liten pommes frites per kartong att ta bort det. Men så fort vi sätter en stark strålkastare i nyllet på den ljusskygge tillverkaren gör den en pudel. Först kröp margarintillverkarna till korset. Sedan brödindustrin (Pågen, Polarbröd, Axa, Schulstad, Skogaholm, Finax, Göteborgskex och Delicato) och andra (Felix, Ekströms, Abbas, Estrella och Marabou). Nu senast var det de multinationella hamburgerkedjorna som under stort buller och bång tog bort transfettet. Räkna med att såväl Ikea som Sibylla plockar bort det snabbt som sjutton. Vilka står på tur härnäst? Alla dessa småsyltor som friterar på längden och tvären?
Vad vet livsmedelsverket? Som inte ens kan reda ut det här med märkningen.Jag kollar på ungarnas paket med smörgåsrån från Göteborgskex, som garanterar transfritt. "Innehåller delvis härdat fett" står det i ingrediensförteckningen. Alltså transfett, tänker jag eftersom det på SLV hemsida klart och tydligt står: "Beteckningen "delvis härdat fett" innebär att det kan ingå transfett av varierande mängd". Kan nån vettig människa förklara hur vi vanliga dödliga konsumenter ska begripa det?
 Det känns som att det bara skrivs om med nya eller konstiga ord så att vi inte ska förstå, och vi är godtrogna och tror att det har blivit riskfritt att äta...men blir bara lurade än en gång. Snart behöver man en heldag för att veckohandla mat om man ska behöva läsa och analysera alla ingredienser på allt man köper... 
 

Kommentera inlägget här :

'