Jordgubbar

publicerat i Allmänt;
Går här och sjunger "Vår bästa tid är nu" med Jan Malmsjö...nä, det gör jag inte, för det första kan jag inte sjunga och för det andra så är det inte en favoritlåt precis! Men jag tycker att vår bästa tid är NU. Svensk vår/försommar då allt är grönt, alla vackra blommor, nypotatis och framförallt svenska jordgubbar. Jag skulle lätt kunna äta jordgubbar varje dag hela sommaren utan att tröttna. Nu är det ju inte bara jäkligt gott utan väldigt nyttigt också.
Var inne en snabbsväng på Coop för att köpa frimärken och kom ut med 1 liter jordgubbar (och frimärken). Dessa jordgubbsförsäljare står ju precis vid utgången så att man måste gå förbi dom och då blir jag som små barn som går förbi godishyllan...MÅSTE HA! 
Så dagens lunch bestod av en (jätte) tallrik med jordgubbar, rismjölk, och fröknäcke med chevreost.
Jordgubbarnas historia:
Strikt botaniskt är inte jordgubben ett bär, utan en så kallad skenfrukt. Enligt Wikipedia är den moderna gubben en korsning mellan nordamerikanska och sydamerikanska smultron, som sedermera korsats med europeiska parksmultron. Man började odla jordgubbar i Frankrike under 1700-talet och under slutet av samma århundrade nådde de första jordgubbarna Sverige, och då kallades den för ananassmultron.
Hur nyttiga är dom?
Faktum är under senare år har man kommit fram till att jordgubbar till och med är nyttigare än vad man först trott. Jordgubbar innehåller nämligen skyhöga mängder antioxidanter som bland annat motverkar cancer och skadligt kolesterol. Dessutom innehåller jordgubbar rikliga mängder folat och C-vitamin, fibrer, magnesium, koppar, b-vitaminer och jod. Nyligen utnämndes jordgubben till den fjärde mest nyttiga frukten i en amerikansk undersökning. En annan undersökning visade också att man inte ska förvara jordgubbarna längre än två dagar. Efter det försvinner nämligen många av de hälsosamma ämnena, som C-vitamin och antioxidanter. (http://www.nyttigt.eu/hur-nyttiga-ar-jordgubbar/)

Denna bilden är från förra årets självplockning, visst ser det väääldigt gott ut!?
Vet inte hur många liter jag frös in förra året, två tiolitershinkar plockade vi men hur mycket som åkte i frysen och hur mycket som käkades upp direkt är ju frågan. Men i år ska frysen fyllas!!
 


 
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Annette:

Instämmer med Jan Malmsjö ...ja nu har jag också börjat äta dessa till allt....blir många turer till Kvistalånga snart! :)

Svar: Då ses vi säkert där..;-))
Camilla

Kommentera inlägget här :

'