Vin

publicerat i Allmänt;
Tillhör du dom som gärna dricker ett (eller två) glas vin då och då?
Jag tycker att det ger lite helgkänsla när man tar ett glas rött till maten och naturligtvis tycker jag att det är väldigt gott! Men med tanke på min lever så blir det betydligt mindre av den varan idag och har man som jag tonåringar så bedriver man ju taxiverksamhet också..;-) Jag väljer det ekologiska alternativet när jag köper vin och på Kureras hemsida kan man läsa om varför du bör köpa det ekologiska alternativet.

1. Du slipper dricka bekämpningsmedel

Druvorna i ekologiskt vin odlas utan bekämpningsmedel. Därför är du garanterad att de inte finns i ditt vinglas.

För konventionellt odlat vin finns inga gränsvärden för hur mycket bekämpningsmedelsrester som är okej. Detta trots att forskare misstänker att resterna kan orsaka allergi och överkänslighet. Man tror också om att det är resterna av bekämpningsmedel, och inte alkoholen i sig, som är en orsak till baksmälla.

I höstas avslöjades TV4:s Kalla fakta att fyra av Systembolagets tio mest säljande boxviner innehöll rester av bekämpningsmedel.

2. Ekologiskt vin innehåller färre tillsatser

Ekologiska viner innehåller överlag mindre tillsatsämnen än konventionellt vin. EU:s regler ger vinproducenter rätt att använda ett 60-tal tillsatser och smakämnen utan att informera konsumenterna, skriver SvD. Tillsatserna kan framkalla allergiska reaktioner för känsliga personer – och visst känns det bättre att veta vad du har i glaset?

3. Du gynnar ekoproducenterna och bidrar till en bättre miljö

Att dricka ekologiskt vin kan vara bland de trevligare sätten att göra något för miljön. Genom att välja eko stödjer du bönderna som strävar efter att nyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Ekologiska jordbruk jobbar ofta med att på naturlig väg skapa näringsrika jordar. Därför slipper man konstgödsel och i förlängningen övergödning.

En ökad efterfrågan på ekologiskt vin ger på sikt fler ekoproducenter och ett större utbud av ekoviner. Och de ekologiska alternativen är redan på frammarsch. Under årets första kvartal ökade försäljningen av ekovin med 77 procent, enligt siffror från Systembolaget.


Det märks att vi börjar bli mer medvetna, ekoförsäljning över lag ökar...Yes! Alternativen blir fler och fler och utbudet av eko-vin på systemet är redan bra tycker jag. Det skålar vi för! Trevlig lördag...<3

 

 

 

 

Kommentera inlägget här :

'