Citronsyra

publicerat i Allmänt, Kost, Tips;
Denna morgonen provade jag alpro soya yoghurt till frukost istället för A-fil. Riktigt krämig och god var den!
 
 
Jag tycker däremot inte att den är värd priset, tror att den kostade 28-30:- för 750 g. Dessutom innehåller den citronsyra (E330) vilket jag vet många är allergiska emot.
Enligt livsmedelsverket så kan man inte vara allergisk mot citronsyra och dom beskriver denna produkt som något naturligt och som framställs av frukter.
Det finns en sida på facebook som heter Matfusket, dom granskar många produkter och upplyser om det och hur lurade vi blir många gånger. Så här beskriver dom citronsyra;
Hur framställs citronsyran?
Från början var citronsyra något man extraherade ur citroner, men i jakten på större vinstmarginaler uppfanns ett sätt att utvinna citronsyra ur en majsdeg eller majsmelass som man lät mögla med vanligt svart husmögel (Aspergillus niger). Majsdegen i sig kan bestå av genmodifierad majs. Man isolerar själva citronsyran ur majs och mögelblandningen med hjälp av bensen eller en frätande syra som heter kalciumhydroxid. Efter den här processen har det nu framställts citronsyran som vi känner till den idag eller E-330 som den också är känd som. Både bensen anses vara både giftigt och cancerogent samtidigt som små mängder kan vara allergiframkallande. ”Det som i fallet allergi och överkänslighetssymptom är intressant att titta närmare på är om citronsyran i sig är skadlig samt om den innehåller andra typer av mögelgift som Aspergillus niger i produktionen avgivit. Rent teoretiskt sett skulle det mycket väl kunna följa med mögelgift i den färdiga citronsyran. Det eftersom möglet under framställningsprocessen verkligen stressas under något som kan benämnas som icke naturlig tillväxtmiljö (skriver LFV fukt och ventilationskontroll).”
Varför tillsätts citronsyra i maten?
Citronsyra är en billig form av fräschgörare, en produkt behandlad med denna syra oxiderar inte lika lätt. Den används även som surhetsreglerande medel och emulgeringsmedel då den hjälper mat med hög fetthalt att inte spjälkas. Citronsyra i sin naturliga form finns i de flesta frukter och även i människokroppen, vad vi dock misstänker är att den kemiskt framställda citronsyran har rester från framställningsprocessen, som kan vara allergiframkallande för oss människor.

Varför bör man undvika citronsyra från sin diet?
Man kan ju då fråga sig finns det spår av svartmögel och bensenen i citronsyran? Helt klart är att många som inte är allergiska mot citroner är allergiska mot citronsyra, vilket kan tyda på att produkten inte är helt ren. Att undvika citronsyra är inte lätt, då det tillsätts i nästan all mat och dryck som är tillredda i fabriker. Många har hört av sig till oss på Matfusket med rapporter om pollenallergi, hösnuva, andra allergier och astma som gått över efter att de undvikt citronsyra (dock behövs fler studier). Även kroppens pH-värde sjunker vid större konsumtion av citronsyra, vilket sammankopplas med flertalet sjukdomar och sämre hälsa. Tilläggas bör att viss citronsyra kan vara framställt ur citroner, dock är det sällan du hittar citronsyra från citroner i din mat då majsmögelvarianten betydligt billigare. Ett medvetet företag som vill få syrlighet i sin produkt med hjälp av citroner skriver istället att produkten innehåller citronsaft. Kemiskt framställd citronsyra sammankopplas även med en del magproblem, halsbränna och torr hy (varför finns det citronsyra i många hudvårdprodukter, när syran har en uttorkande effekt kan man då också fråga sig).
Citronsyra hittar du i bland annat följande mat och dryck:
Skinka, fruktyoghurt, dressing, citronpeppar, billigare köttprodukter, juice, saft, isglass, sylt, ketchup, läsk, sportdryck, bakverk. Ersätt lätt citronsyra med saften från en riktig citron."

Jag märker idag att det tar längre tid för mig att handla mat eftersom jag har blivit mycket mer medveten om vad jag vill och inte vill stoppa i mig. Man lär sig säkert så småningom. Tråkigt bara att man ska behöva läsa på innehållsförtäckningen för att inte bli "lurad". 
Detta inlägg blev ju inte riktigt som jag tänkt mig...börjar att skriva om en yogurtvariant och hamnar på citronsyra...haha..ja, sån är jag!
 
 

Kommentera inlägget här :

'