CHIA

publicerat i Recept, Tips;
Jag har skrivit om chiafrön och deras fantastiska innehåll innan här på bloggen. Nu kan man läsa om dessa frön överallt i media, så här skriver aftonbladet;
Chiafrön står i rampljuset på superfoodscenen just nu. Fröna kommer från den blommande chiaväxten, som tillhör myntasläktet och växer vilt i Mexiko och Guatemala. Det sägs att chia har ätits sedan urminnes tider och var basföda för aztekerna. Men inte förrän på sen­are år har omvärlden fått upp ögonen för de näringspackade fröna. Startskottet för chiatrenden gick när boken ”Born to run – jakten på löpningens själ” kom ut 2009. I boken besöker författaren Christopher McDougall världens bästa löpare – tarahumara­folket i Mexiko. En av hemligheterna till att de orkar springa långt sägs vara drycken ”Chia fresca” som är gjord på chiafrön.  

Prova ”Chia fresca”. Rör ner en matsked chiafrön, limesaft och agavesirap i ett glas med vatten.

Gör chiasylt. Mixa frukt/bär till en puré och blanda i ett par skedar chiafrön. Låt stå i kylen över natten.

Höj näringsvärdet på din smoothie. genom att tillsätta en matsked chiafrön.

Ersätt delar av mjölet. med chia­frön när du bakar. Tack vare frönas förmåga att binda vätska

kan de även ­ersätta ägg.

I tidningen Må Bra skriver dom också om denna "Chia Fresca" (kallas också iskiate) dryck;

En väldigt bra "sportdryck"!

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Aida:

Okej, det här måste jag med testa!

Älskar din blogg förresten.

Svar: Tack! Vad glad jag blir!!
Camilla

Kommentera inlägget här :

'