Maten är min medicin

publicerat i Allmänt, Tips;
I mitt förra inlägg så skrev jag om nya böcker som jag beställt och den ena är nu genomläst. 
Denna boken gillade jag verkligen!
Maten är min medicin är en vegetarisk kokbok som baserar sig på den indiska hälsoläran och livsfilosofin ayurveda. Den välkände ayurvedapraktikern Janesh Vaidya presenterar i 80 härliga och unika recept såväl klassiker som nya rätter.

Sverige möter Indien i soppor, sallader, pajer, gratänger, curryrätter, desserter, mellanmål, frukostmat, smoothies och kryddblandningar. Alla recept har omsorgsfullt satts samman med naturliga ingredienser för att uppnå bättre balans i kroppen. Råvaror, ingredienser och tillagningssätt är anpassade efter svenska förhållanden.

Inom ayurvedan handlar det framför allt om att äta efter sin kroppstyp. Många recept har kompletterats med tips på vad vi ska undvika eller byta ut om vi har en viss kroppskonstitution och äter råvaror som vår kropp kanske inte mår bra av. Tre av recepten i varje kapitel är också märkta med doshorna, eller kroppstyperna, vata, pitta och kapha. Scheman och tabeller hjälper oss att hitta vilken dosha vi är.

Janesh Vaidya kommer från en traditionell ayurvedasläkt i Kerala, Indien, och har behandlat tusentals människor över hela världen. Under de senaste tio åren har han kunnat visa att man genom att välja rätt mat och livsstil kan bli av med kroppsliga besvär som ledvärk, halsbränna, sömnproblem, astma, migrän, för högt eller för lågt blodtryck och för hög kolesterolhalt.

Om man följer det måltidsprogram som finns i boken menar författaren att vi kommer att känna oss friskare och starkare redan efter 21 dagar!

Recepten verkar enkla och väldigt goda!
Denna rödbetspaj ska snart prövas, det lovar jag..:)
Det han vill säga med sina recept och böcker är att: vi äter medicin tre gånger om dagen; frukost, lunch och middag. Så klokt!
Det bränsle som du ger din kropp för att må som bäst, måste såklart vara anpassat till vad den klarar av. Köper du en bil som du vet är en diesel, så tankar du du den enbart med diesel, (den mår ju inte så bra annars), tänk om det hade varit så lätt med människokroppen! En lapp på varje bebis som föds där det står exakt vad för bränsle som behövs för ett långt friskt liv..
Här kan du lyssna när han berättar för tidningen Hälsa om hur viktig vår föda är:
 
 
 
 
 


 
 
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Annika:

Hej Camilla! Kul att höra om boken! Jag förmodar att kryddförrådet behöver uppdateras (åtminstone hos mig) om jag skulle följa dessa recept. Ser med spänning fram emot nästa bokrecension!🍴

Svar: Ja, lite andra kryddor är det ju i Indisk mat..:) Lite hetare...
Camilla

Kommentera inlägget här :

'